Články

Jak vybrat makléře | praktické tipy, rady aneb na co se zaměřit

Publikováno: 04.12.2022

Proč zvolit realitního makléře a jak poznat toho pravého?

Při prodeji nemovitosti máte několik možností. Buď se do toho vrhnout na vlastní pěst a nechat v tom spoustu času i nervů, nebo si najít realitního makléře. Nad druhou možností lidé často ohrnují nos nejen kvůli provizi, ale také pověsti, kterou tato profese má. Dnes vám poradím, jak vybrat realitního makléře, který vaši nemovitost prodá spolehlivě a výhodně.

Proč zvolit realitního makléře a jak poznat toho pravého?

Pokud už jste četli některý z mých článků, máte už jistě alespoň trochu představu, kolik práce za prodejem nemovitosti skutečně je. Ať už se jedná o nacenění nemovitosti, homestaging nebo třeba marketing a právnické úkony.

Pokud se do toho všeho chcete vrhnout na vlastní pěst a současně prodat nemovitost co nejvýhodněji, musíte počítat s tím, že se jedná o práci na plný úvazek, která vyžaduje řadu investic. A bez dostatečných zkušeností a know-how z oboru je pouze malá šance prodat nemovitost rychle a za cenu, kterou si v ideálním případě představujete.

Na druhou stranu je tu spolupráce s realitním makléřem, která však často může být také trošku zrádná.

Makléřů je na našem trhu opravdu velké množství a zdaleka ne všichni jsou skutečně dobří. Přestože tato profese podléhá regulacím od státu, stále můžete narazit na makléře, který vám toho spoustu naslibuje, ale ať už z nedostatku zkušeností nebo schopností, nemovitost zkrátka neprodá, trvá mu to, nebo při spolupráci dochází ke komplikacím, které vás mohou stát klidně statisíce korun.

Jak vybrat makléře, se kterým se vám nic podobného nestane?

Dejte na reference a osobní doporučení

Nejdůležitější při výběru realitního makléře jsou rozhodně osobní doporučení. Ideální je, pokud máte známého, který nedávno nemovitost prodával. Máte tak přímý osobní zdroj informací a doporučení. Pomoci s výběrem vám mohou i reference na internetu. Než s makléřem uzavřete smlouvu, nebojte se zapátrat na Googlu a zjistit o něm veškeré dostupné informace. Co si o něm myslí jeho ostatní klienti? Jak vypadají jeho inzeráty? (Na tento bod se podrobněji podíváme za chvilku.) Jak na vás celkově jeho internetová prezentace působí?

Přestože vám internetové reference a prezentace neposkytnou kompletní obrázek, rozhodně se jedná o velmi důležitý kousek celkové skládanky, která vám pomůže toho pravého nalézt.

Dobrý dojem je důležitý – není však vším

Počítejte s tím, že s makléřem budete trávit poměrně dost času, ať už osobně nebo na telefonu. Proto je důležitý, aby vám sedla jeho osobnost a fungovala mezi vámi chemie alespoň na základní úrovni.

Jak makléř přistupuje k inzerci?

Při vyhledávání realitního makléře na internetu určitě narazíte i na jeho inzeráty. Jak vypadají? Mají kvalitní fotografie? Můžete si nemovitost prohlédnout prostřednictvím virtuální prohlídky? Uvádí v inzerátu veškeré podstatné informace?

Pokud je inzerát strohý, plný hrubek a nekvalitních fotografií z mobilního telefonu, je to jasné znamení, že byste se měli poohlédnout jinde.

Co všechno makléř pro prodej nemovitosti plánuje dělat?

Někteří makléři do své práce dávají vše. Jiní vystaví inzerát a tím mají pocit, že je vystaráno. Co všechno plánuje váš zvolený makléř pro úspěšný prodej dělat? Spolupracuje s profesionálním týmem nebo je na vše sám? Věnuje se homestagingu, nebo nemovitost jen vyfotí a tím je za něj vystaráno?

Moderní marketing je při prodeji nemovitosti skutečně zásadní. Zvlášť, pokud chcete prodat nemovitost s maximálním ziskem. Ověřte si, jak váš makléř pracuje.

Jaká je výše makléřovi provize?

Dalším zásadním ukazatelem kvality realitního makléře je výše provize. Příliš nízká provize rozhodně není lákadlem, na které byste se měli nachytat. Většinou poukazuje spíše na to, že makléř vaší nemovitosti nebude věnovat dostatečnou pozornost a práci, která je pro úspěšný prodej potřeba.

Nebojte se otázek

Realitní makléř bude vaším společníkem a bude pro vás možná i několik měsíců pracovat. Já jsem v realitách již 12let, proto se rozhodně nebojte mě oslovit.

Autor: Renata Lexová

Práce realitního makléře je velmi zodpovědná práce, snažím se ji odvádět na profesionální úrovni, avšak vždy s úsměvem na tváři a lidským přístupem. Ke každému klientovi přistupuji individuálně dle jeho potřeb.

Prodej nemovitosti je důležitý krok v životě každého z nás, proto by to nikdo neměl podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. Záleží mi na odvedení špičkové práce. Mojí největší odměnou po každém zrealizovaném prodeji jsou spokojení klienti, kteří mě dále doporučují svým známým.  V realitách pracuji již od roku 2011 a prodala jsem více než 250 nemovitostí.

Jsem tady pro Vás, abych Vám poradila a pomohla s prodejem či koupí nemovitosti.

Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat, ráda se s Vámi sejdu. Osobně k Vám přijedu nebo zajdeme na kávu a probereme, jak co nejvýhodněji prodat Váš dům, byt, pozemek či komerční objekt.

Těším se na setkání s Vámi!

Renata LEXOVÁ

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb s tím souhlasíte. Rozumím