Články

Jaká je výše provize realitních makléřů

Publikováno: 16.01.2023

Provize realitních makléřů – kolik za prodej nemovitosti zaplatíte a co všechno provize zahrnuje?

Provize realitních makléřů je často kontroverzním tématem. Kolik lidí si myslí, že si nemovitost raději prodá samo, než aby se vzdali pár procent z prodejní ceny? Jen málokdo však už vidí, kolik práce se za úspěšným prodejem nemovitosti skutečně skrývá – a jen málokdo dovede nemovitost prodat za opravdu zajímavé peníze, což současně není možné bez investic do marketingu apod. Pojďme si tedy rozebrat, co všechno za svou provizi skutečně získáte.

Kolik je provize realitního makléře?

Průměrná provize dobrého realitního makléře se pohybuje kolem 4 až 6 % z prodejní ceny nemovitosti. Samozřejmě najdete i makléře, kteří si říkají o menší procento a čas od času se nechají klientem ke snížení provize přemluvit.

V takovém případě však ani zdaleka nelze očekávat, že makléř odvede opravdu kvalitní práci. Podezřele nízká cena většinou znamená nekvalitně odvedenou práci – a to platí napříč všemi obory.

Minimálně čtyřprocentní provize má své dobré odůvodnění. A makléři z částky, kterou zaplatíte, rozhodně nezůstane vše.

Úskalí příliš nízkých provizí

Pojďme se ještě podívat na to, co (ne)můžete očekávat od makléře s nestandardně nízkou provizí.  

  • Nedostatek motivace, prodej vaší nemovitosti pro makléře není prioritou. V případě, že jste s ním cenu usmlouvali, bude se pravděpodobně věnovat lukrativnějším zakázkám. Pokud nabízí nízkou provizi sám od sebe, je zde možnost, že se primárně věnuje jiné kariéře a prodej vaší nemovitosti je pro něj bokovkou. Tím se prodej výrazně prodlouží a makléř ani není příliš motivován cenu nemovitosti zvyšovat například kvalitním webovou stránkou nemovitosti.
  • Nedostatek financí na kvalitní marketing je spojen s prvním bodem. Pokud makléř vydělá z prodeje nemovitosti sotva na pokrytí vlastních nákladů (provize RK, zdravotní a sociální odvody, DPH, provozní náklady, pojištění…), jen těžko bude investovat do kvalitní prezentace a nadstandardního marketingu. Nemovitost se tak nedostane do podvědomí potenciálních klientů, čímž se opět prodlouží doba prodeje a sníží se její cena.
  • Vzhledem ke zmíněným nákladům je velká pravděpodobnost, že se makléř v oboru příliš dlouho neudrží, protože to jednoduše finančně neutáhne. Je tu tak možnost, že skončí dřív, než vaši nemovitost prodá, čímž ztratíte drahocenný čas.
  • Špatně zaplacená práce je zpravidla také špatně odvedená práce. A to, jak už jsme zmínili, platí v každém oboru, nejen v realitách. Proč by se měl makléř snažit, když už předem ví, že mu z provize zůstane sotva na základní obživu?

Další, co je třeba vzít do úvahy, je know-how i čas, který makléř prodeji vaší nemovitosti věnuje. Stejně jako fakt, že se jedná o podnikatele bez nároku na dovolenou, 13. plat, nemocenskou a další benefity, ze kterých se mohou těšit zaměstnanci.

Co všechno za svou provizi u mě získáte?

Za odvedenou provizi získáte veškerý servis, který se s prodejem nemovitosti pojí. Nemusíte se zabývat legislativou, hledáním právníků a jednání s nimi, marketingem…. já za vás všechny tyto úkony převezmu a na vás bude v podstatě jen podpis smlouvy. Vytvořím samostatnou stránku nemovitosti a přilákám na ní, co nejvíce zájemců.

Pokud se vám stále provize nezdá, podívejte se na to ještě z jednoho úhlu pohledu. Při prodeji nemovitosti na vlastní pěst investujete spoustu svého času a peněz do všech úkonů, bez kterých ji zkrátka neprodáte a ve výsledku obdržíte za nemovitost získáte mnohem nižší částku než při prodeji s realitním makléřem po vyplacení jeho provize. A k tomu musíte zaplatit i vše, co jste do prodeje investovali…Zkušený a kvalitní makléř za svou provizi dovede nemovitost prodat s mnohem větším ziskem, než člověk bez dostatečného know-how a mnohaletých zkušeností. Pokud budete potřebovat prodat Vaší nemovitost rychle, bezpečně a za nejvyšší cenu, využijte mých 12-ti letých zkušeností v realitách a neváhejte se na mě obrátit.

Autor: Renata Lexová

Práce realitního makléře je velmi zodpovědná práce, snažím se ji odvádět na profesionální úrovni, avšak vždy s úsměvem na tváři a lidským přístupem. Ke každému klientovi přistupuji individuálně dle jeho potřeb.

Prodej nemovitosti je důležitý krok v životě každého z nás, proto by to nikdo neměl podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. Záleží mi na odvedení špičkové práce. Mojí největší odměnou po každém zrealizovaném prodeji jsou spokojení klienti, kteří mě dále doporučují svým známým.  V realitách pracuji již od roku 2011 a prodala jsem více než 250 nemovitostí.

Jsem tady pro Vás, abych Vám poradila a pomohla s prodejem či koupí nemovitosti.

Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat, ráda se s Vámi sejdu. Osobně k Vám přijedu nebo zajdeme na kávu a probereme, jak co nejvýhodněji prodat Váš dům, byt, pozemek či komerční objekt.

Těším se na setkání s Vámi!

Renata LEXOVÁ

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb s tím souhlasíte. Rozumím